fredag 31 juli 2009

Balanserad igen

Jösses vilken svettig tur det blev efter ån på jakt efter den optimala öringen. Den där som är riktig öring, finns nog bara sådana i olika åar. Dom som som inte är utplanterade menar jag, utan födda och uppvuxna som fisk alltid har gjort. Men dom var inte sååå samarbetsvilliga igår. Vad gör det? Det finns fisk på affären. Då menar jag inte fiskpinnar, för det har jag sett på TV att det är 60% panering på dom. Jag och min äldsta dotter och hennes sambo fick en härlig tur i skogen och det var nog det viktigaste. Att koppla av och njuta av livet och umgås.

För en himla massa år sedan stod det en kvarn i ån. När jag bodde i dom trakterna och hade jordbruk så fanns det ett avtal om att vi hade andel i kvarnen. Rätt skoj, med tanke på vad som finns kvar av den. En halv kvarnsten som ligger i kanten av ån och nöts sakta ned av vårfloder och regnperioder tills ingenting återstår. Fast det tar nog ett antal år till innan den är helt borta.
På hemvägen så svängde vi in på en liten, liten så kallad skogsväg (läs stig) och "hämtade" några kantareller. Fann på det stället ifjol när vi sökte lingon. Dom växer så troget och fint i kanten av
skogen under några risiga granar. Bara att hämta ;).

torsdag 30 juli 2009

Äta, jobba, sova, dö

Varit körigt på jobbet några dagar nu. Så jag tänker göra som Per Gessle. Jag går och fiskar...och hoppas på fångst. Och njuta av att vara långledig.

måndag 27 juli 2009

Drömmar

Tänk vad dagdrömmar kan vara roliga och mysiga. Medan nattdrömmar kan vara otroligt röriga och skrämmande. Men vid närmare eftertanke kan det vara precis tvärsom också. Helt klart är i alla fall att jag gillar att dagdrömma. Gör det jämnt när jag stickar, syr eller vilket handarbete det än är. Men dessvärre så går det inte att leva på dagdrömmar, fast jag tror att i alla fall jag mår mycket bättre när jag tillåter mig att fly ett tag från verkligheten. För den finns ju där ändå när man sansar sig. Och med det menar jag inte att verkligheten är hemsk. Nej, jag gillar mitt liv. Fyra underbara barn, barnbarn, utmärkt "gubbe", bra boende, jobb, mat varje dag, vänner, bil och en himla massa mer. Inte alla som får ha det så bra. Så jag säger som Arja sjunger: Jag vill tacka livet...Och jag njuter av livet för fullt. Men ibland vill jag fly litegrann ändå.Fick en förfrågan av någon om jag ville sälja något av mitt färgade garn. Jo visst kan jag tänka mig det. Fotade och mailade människan. Vi var överens om priset och fraktsätt. Men vart blev människan av sen? Bara tystnad. Kallas det seriöst? Hur ska jag kunna veta om andra är seriösa som frågar om jag kan tänka mig sälja något av mina alster? Tråkigt känns det. Att jag ödslade tid i onödan. Att jag fick behålla garnet gör mig inte ledsen men tiden min, den är för dyrbar för att slängas bort på trams. Usch, nu känner jag mig arg också. Dumt, för det är också slöseri med tid.

torsdag 23 juli 2009

Influensatider och bär

Jösses, jag blir faktiskt lite skraj av allt jag läser om influensan. Mest orolig är jag för min prinsessa (barnbarnet) och "mina" blivande mödrar. Visst, jag vet att man ska ta allt med en nypa salt men i alla fall. Inte vet jag hur man ska kunna förebygga sig mot dylik sjuka heller. Antar att det är nog så bra med sund och allsidigt kost i kombination med lagom motion.

Tror ändå att jag ska ta mig ut efter kusten och plocka lite havtornsbär på måndag. Dom innehåller väldigt mycket c-vitaminer och en himla massa olika omegasiffror. Jag har kvar sen ifjol ännu så länge. Torkat dom på tidningspapper som jag brukar göra med trattisarna. Sedan har jag tagit ett bär varje morgon och delat ut ett var till mina hundar också. Och sannerligen så har vi klarat oss från förkylningar. Kanske inte beror på bären men jag får ju en skön dag vid havet när dom plockas. Ska ta med fika denna gång att avnjuta till måsarnas skrän. Jag gillar dom faktiskt.


På stickfronten är det rätt så trögt just nu. Sliter ännu med Aeolian Shawl. Har kortat av mönstret lite då jag blev orolig över att garnet inte kommer räcka. Men är rätt osäker ändå på garnmängden. Får väl se hur långt det räcker, kan ju ta en annan nyans längst ut kanske om det kniper. Tror jag ska ta och krypa upp i favisfåtöljen och klura på det ett tag, innan John Blund kommer och förtrollar mig.

tisdag 21 juli 2009

Leeedig dag imorgon

Ååååh vad härligt. Att få sovmorgon mitt i veckan. Skönt med en ledig dag när jag ska jobba helgen. Undrar just vad jag ska finna på att göra. Tror jag ska tillbringa dagen vid symaskinen. Hinner med den på tok för lite. Jag tycker det är så svårt att ta med den framför TVn i mysfåtöljen. Kanske någon som har ett knep om hur man gör? Eller inte. Kanske den stunden ska vara enbart för stickfingrarna. Mentala yogan. För mig är det så, att stickning är balsam för själen. När man vill vara sig själv en stund *L*.

Rotade runt bland mina alster en dag (vilket jag gör rätt ofta om jag ska vara ärlig). En gång i tiden så försökte jag mig på att leva på hantverk. Enfaldigt nog. Lärt mig läxan väl och insett att det är bättre att ha det som hobby. Nåja, jag sydde en väst av avlagda jeans och delar från två mockajackor. Tycker den blev fin så ja kan inte förmå mig att slänga den fast den är på tok för stor för mig. Fast med tanke på all paj och glass som slunkit ned i magen sista året så växer jag nog snart i den.Min prinssesa har åkt till Rättvik på bilträff med sin mamma och pappa. Mormor tyckte hon skulle ha en passande klänning till de tillfället. Hoppas bara hon inte vuxit ur den. Två hela veckor ska dom vara ifrån mig. Vad hon kommer vara stor sedan när dom kommer hem.söndag 19 juli 2009

Min oas

Jag gillar verkligen att peta ner frön och kärnor till höger och vänster. Till vänster på bilden har jag min Papegojblomma som jag faktiskt fick i blom för tre år sedan. Väntar med spänning på nästa gång. Fick frön av min dåvarande svärmor som hon köpt utomlands. Det blev en endaste planta som jag vårdar ömt.
I mitten har jag mitt Citronträd, vilket aldrig kommer bära frukt, enligt experter. Satte ner en kärna för så där en tio-elva år sedan. Men den doftar rikligt av citron när man gnuggar bladen lite.
Till höger har jag något som heter Eldhjulträd. Frö som jag skickat efter från ett företag i Sverige, men plantan härstammar från Australien. Ska bli röda spännande blommor på i form av ett hjul med ekrar. Får se om jag lyckas med det.
Skoj är det i vilket fall som helst med blommor.

fredag 17 juli 2009

Äntligen några fynd

Jag älskar egentligen loppisar av alla de slag. Fast jag blir lite sur när jag går in på en "loppis" och det är antikvitetspriser på prylarna. Loppis för mig är där jag verkligen kan göra fynd till riktiga fyndpriser.
Har varit på jakt efter en silverkaffekanna, att ha som vattenkanna till mina mindre blommor. Men jag är inte villig att betala 100 kr för en kanna som är udda, alltså utan gräddsnipa och/eller sockerskål. För ett komplett set är det helt OK.
Var i alla fall på loppisjakt i tisdags, även båda våra Eriks-hjälpar här i stan fick besök av mig. Ingen kanna :(.
Men på väg hem står det en liten, liten skylt nästan helt bakom en massa gräs med ordet LOPPIS. Ja men vad tusan, kan ju lika gärna svänga in där innan jag åker hem. Där står den, kannan som bara väntat på att få flytta hem till mig. Rund, bullig, dekorerad och grann. Inte nog med det, jag fann även en fågel jag sökt till rätt pris. Inte då 100 kr eller mer. Nu fick jag båda underverken för endast 70 kr.

söndag 12 juli 2009

En underbar tid


En underbar tid har jag fått med en tös så vacker, så snäll och så fartfylld. Inte har hon varit min inte, men jag har haft lite del i henne som hundmormor. Min dotter och hennes sambo fick ta över denna tik från en människa i någon stad, som av någon anledning inte ville ha kvar henne. Då var hon 4 år, en dam i sin bästa ålder.
Hon satte min stora greyhound på plats utan att göra så mycket väsen av sig.
Hon kärade ner sig i min storpudel jag hade då. Dessvärre blev åldern ett handikapp för honom så han orkade inte att vara kvar bland oss. Men vilket par dom var dessa tu.
Vi var till Stockholm på stor, stor utställning med "damen". Det var över 80 tikar anmälda i hennes klass. Vad har hon där att göra var det nog många som tänkte, hon som i princip skänktes bort.
Jo visst, men hon fick i alla fall ett 1:a pris och det var det inte många som fick denna dag av den engelska järnladyn som var domare. Tror att det var totalt 20 tikar som fick det. Vilken dag.
Sen struttade hon på i sin takt hemma ända tills hon fick se en katt. Jösses, wow, vilket drag. Alla katter i byn vi bodde då var fartrekordhållare.
Men nu står hennes stol i mitt kök tom så tom. Har gjort så i lite drygt 1 vecka nu. Det gör ont. Varför måste man åldras?
Men tack kära Alice för jag fick äran att lära känna dig.

torsdag 9 juli 2009

Snurrar runt o runt

Ojojoj, fyra dagar på mitt nya jobb avverkade. Hjärnan känns som en karusell. Regnet öser ner. Insåg att mina balkongblommor inte alls mår bra av att hänga på utsidan i regnet, så jag vände dom inåt.Nu ska jag sätta mig framför TVn och slappa en stund med mitt nya projekt. Tror den heter Aeolian shawl. Klurade inte ut hur början var i beskrivningen. så jag knåpade ihop en egen. Det verkar funka i alla fall.

onsdag 8 juli 2009

Sommaren, vart är du?

Sitter och funsar på vart sommaren tog vägen. Känns tråkigt att måsta ta fram täckvästen igen när det bara är början på juli. Det är väl nu man ska köra hö o ligga o lata sig på någon badplats? Egentligen är det välan så? Nåja, när det var finväder så höll jag mig inne ett par dagar och grejade så jag får skylla mig själv.

Jobbat för fullt denna vecka. Många nya intryck när man börjar på nytt ställe. Roligt är det i alla fall. Rätt helt OK place, liksom. Fått bättre kläm om dom gammla än om personalen, än så länge. Det kommer nog med personalen när alla ordinarie är tillbaks efter sina semestrar.

Hmm, varit på tur med hundarna och fikat efter det. Känner mig trött och frusen. Kanske måste leta upp en stickad tröja. En varm och gosig en.söndag 5 juli 2009

Slut på semestern

Jupp, då var det slut på semestern då...suck. Har ju haft två underbara veckor med mycket bra väder dessutom. Har inte bara varit mormor och rotat bland mina garner och färgpytsar. Jag eller vi, "underbara" Anders och jag, har varit lite kulturella och turistat. Nästan hemmavid.
Vi tog en sväng till Härnösand, vidare över till Kramfors och shoppingtur på Dollar Store. "Underbara" Anders är född i Kramfors och flyttade därifrån vid ca. 12-års ålder.
Därefter till Sollefteå, Långsele och vårat mål med resan, Döda fallet. Blev en god middag med stor utsikt. När den var avnjuten tog vi en rundvandring i själva vattenfallet. Nåja, I alla fall det som skulle varit vatten. Men ändå fascinerande att kunna gå bland stenar och stenblock som man inte kan vid normala vattenfall.


Ovan ser man där vattnet skulle komma emot en när man står på spången.


Här skulle och borde vattnet dåna öronbedövat men icke.


Rätt skaplig höjsskillnad.


Naturens egna lekfullhet har skapat detta.

lördag 4 juli 2009

Varför alltid när det är helg?

Skulle vara snäll med mina polare idag och ge dom varsitt märgben. Det är ju lördag.
Glada och förväntasfulla springer dom i vägen för mig när jag ska plocka fram dom ur frysen och snabbtina i micron. Satt ett mindre ben på sidan om det större på båda så "underbara" Anders skar bort dom. Ville inte ha några benbitar som sväljs hela och sätter sig på tvären. Inte sååå lätt att finna någon veterinär inom 20-30 mils radie när det är helg.
Garderat mig från eventuella tokigheter så ger jag dom benen. Grabbarna tuggar och smackar och går an. Efter ett tag tycker jag Sammy beter sig konstigt. Jaha, så var det med det.Han har alltså lyckats få benet bakom hörntänderna. Det sitter så pass så det går inte att få det över hörntänderna igen. Ja, vad göra?


Ringer dotter och ber henne komma med sambo, såg och tång. Hennes sambo vägrar vara med om att såga loss benet. Så dottern sågar försiktigt en skåra på höger sida, sen tar hon tången och klämmer till. Klick, säger det så spricker benet. Gör likadant på vänster. Puuuhhh.
Bara att lirka lös resten. Sammy ligger stilla och medgörligt under hela processen. OK då, han rörde sig lite ett tag när vi vred benet lite så det klämde åt i käken.
Tror inte jag vågar vara snäll något mer.

torsdag 2 juli 2009

Att våga vara inne

Solen ger oss verkligen allt den kan och lite till. Men jag tar mig ändå mod till att vara inne en dag. Fast många tjatar på mig och säger att jag ska vara ute nu när det är så fint. Jag har ju semester, tänker jag. Och då kan det vara skönt att få göra det just jag vill, inte vad man bör göra. Så jag tog och färgade några härvor garn igen.
Började med lång tankeverksamhet om hur jag skulle kunna färga garnet så det skiftar, ungefär som garnet i "norrskensjalen".Så då åkte bägge vindorna fram. Snurrade ca 15 varv, sen knöt jag om garnet på tre ställen. Snurrade väl 25 varv andra svängen och knöt om dessa på samma tre ställen. Fortsatte så härvan ut med olika antal varv i varje sektion. Sen lade jag ut allt försiktigt och noggrant på plasten för färgningen.Svampade på grönt på några och blått på några sektioner. Dom smala emellan blandade jag så det skulle tona ut lite.
Färdigt och på tork på balkongen. Till höger hänger mitt "tankegarn". Ska leta upp något fint sjalmönster och sätta igång och sticka när det blivit svalare ute.