torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR

Möt året med nya friska tag

tisdag 29 december 2009

Julen avklarad för denna gång

Min älskade, underbara Anders vet att jag älskar och samlar giraffer.

Vad jag vet om honom är att han är byggmodellsbiloman (vilket ord :D) så det sjunger om det. Undrar om det finns någon värre än han i detta land...ska vara hans bror då. Han har säkerligen i runda slängar runt 350-500 stycken, säger han. Byggda och obyggda. Jag tror att det är betydligt många fler. Jag skulle aldrig ta med mig hundarna hem till honom. Jösses, en svansviftning och vips...ja, resten kan väl alla ana? Dom finns ju överallt, nää, inte på toa, där brukar han lacka dom *L*.
Så han tyckte jag skulle invigas i byggmodellsvärlden på ett mycket, mycket diskret sätt. Ja, se själva...Nog klarade jag utmaningen galant, för den går både framåt och bakåt som den ska efter beskrivningen.Jag har haft en lunchstickning under hösten som nu ligger för blockning. Endast stickad på mina lunchraster som jag tycker är på tok för långa. Vad ska jag med en hel timme till? Jag äter på 20 minuter, så det skulle räcka med 40 minuters lunch till mig.
Hoppas få tid att sy ihop den under detta år.

Fyndade garn billigt på www.rusta.se och köpte 8 nystan utan en tanke på vad jag skulle göra med det.
Fann ett trevligt mönster på www.garnstudio.se, men jag förlängde 1 dm på kroppslängden. Mitt i allt insåg jag att garnet nog inte kommer räcka. Men tusan också...garnet var ett tillfälligt parti och kommer inte in mer.
Men vilken tur jag har. Det räckte precis, blev till och med lite, lite över...puuuh.


onsdag 23 december 2009

God Jul till alla goa vänner och bekanta

Nu är det dagen före dopparedan...härligt glad är jag, för nu kan jag andas ut.

Mitt fjärde barnbarn är hemma med sin familj igen. Prinsen fick på tok för höga gulsotsvärden så det blev två sömnlösa nätter när han låg inne på sjukan. Han föddes på en lördag och blev inlagd igen på måndagen. Uppkopplad på sladdar och apparater, sondmatning och EKG, mediciner och grejer, funderingar på blodbyte men han svarade bra på allt så han slapp bytet.
Det är verkligen inte roligt när man kommer in med sitt nya barn och personal sätter kanyl, tar prover och allt vad som är brukligt och den lille, lille bara ligger. Öppnar inte ögonen, ger inte ifrån sig minsta pip...det är då man blir riktigt, riktigt rädd.

Inte blev det bättre av att både jag och min äldsta dotter vaknade vid tre-tiden på morronkvisten och hade magkänslan om att något var fel. Vi ringde varandra så fort vi ansåg att timmen var lämplig och berättade om magkänslan. Usch, vad det kändes kymigt. Som tur var så hade vi helt fel. Så skönt att ha fel.

Men nu är han hemma och pigg och kry. Jag fick ju äran att hålla prinsen när han kom hem, endast 9 timmar gammal. För jag hade tillbringat dagen med hans storasyster.

Jag har julpysslat en del också. Julpaté har tillverkats, men jag kunde inte bestämma vad för sort jag skulle göra. Så jag gjorde en grundsmet och delade upp i tre olika byttor och smaksatte. En med tratt kantareller och enbär, en med oliver och soltorkade tomater och en med vitlök och mejram. Goda blev dom.

Sen så kom dom tre vise männen till mig, men inte på kameler utan giraffer. Till en smått bisarr kyrka där jag färgade glasyren med överbliven garnfärg. Inte såå himla vackert kanske men sällsynt och lite typiskt jag.

fredag 18 december 2009

Vad ska man säga?

Jag hade jobbhelg i helgen som var. På lördagen kom jag aldrig på jobbet. Varför? Jag var tvungen att vara mormorledig då min lilla Ellinor skulle få sin lillebror.
Fattar ni va? Jag fick mitt fjärde barnbarn på 14 månader. Blev en liten Eddie som ska få en egen historia här så småningom (bara jag får in bilderna från telefonen till datorn).
Jag fick hålla och snusa på honom på kvällen...ujujujuj...tänk vad jag är rik.

På söndagen var det jobb igen. På bordet i våran lokal står det en påse. Nyfikna jag var ju tvungen att läsa vad som stod på lappen.

Men jösses...det är ju till MIG. Vad kan det vara? Vem har ställt påsen där? Varför står den där? Vad är det i den?

Jag ser mig omkring för att kolla om någon står och smyger på mig men ser ingen. Jag gluttar lite försiktigt i påsen med ena ögat...ler en aning...hmm...tänker att jag nog måste undersöka påsen lite mer.

Ser mig om igen, nä ingen ser mig nu heller. Jag petar lite med fingrarna för att se mer av innehållet...oooh...men...vem kan det vara som gett mig sådana saker?

Till slut tar nyfikenheten kommandot och låter mina fingrar öppna påsen och plocka upp innehållet...sak för sak tills påsen är tom.

Där sitter jag och tittar, fånigt leende med endast ett namn på mina läppar: Susanne...bara du kan hitta på något som stämmer såå himla bra på mig. Det är bara du som bemödat dig med att lära känna mitt rätta jag och också bara du som är en enda stor glädjespridare på jobbet.
Enda gången jag får skratta från hjärtat och djupet av magen är när du jobbar.
Tack och tack Susanne för den helt oväntade påsen med innehåll.

Vad det var i påsen?

Wooow, behövs inga ord.

fredag 11 december 2009

Relaxa på mormors vis

Fick hem tidningen Topphälsa i brevlådan. Jo, jag är lite manisk vad det gäller mat och tränar gärna så då är det kul att läsa om nya rön.

Vad läser jag då?

Din mormor behövde inte yoga, medition eller healing för att må bra i kropp och själ. Hon virkade, bakade och knypplade i stället.

Så många gånger som jag sagt att mitt handarbetande är mental yoga. En gammal dam som ägde garnbutiken där jag handlat i 16 år hade hört att det var så och jag tog det till mig direkt. Nu är det visst bevisat också.

Gör långkok, gärna med kanelstång i som är bra för matsmältningen. Då hinner du bara vara medan köttet kokar.

Sticka eller virka något till dig själv i din favoritfärg. Tankarna får fly fritt och du känner dig nöjd med dig själv när hantverket är klart.

Boosta med en bakelse. Unna dig att gå på kondis med goda vänner och NJUT av en riktigt gräddig bakelse. Det gör inget med någon enstaka gång om man lever relativt sunt övrig tid.

Besprutade grönsaker och shoppinghets hör inte hemma i ett liv med mormorharmoni. Ät ekoligiskt och handla vintagekläder

Något att fundera på i dessa julhetsdagar.

söndag 6 december 2009

Jahaapp...nya tag och bit ihop...

Det bidde inget hus denna gång heller...suck. Allt var ju klart och alltför bra, skulle bara besiktat huset på torsdagen då händer det...det dimper upp ännu ett bud från ingenstans SKIT... Någon hysterisk budgivning är vi inte med på för det slutar bara med att någon får betala överpris och man ska ju faktiskt ha råd att äta också, inte bara bo. Så vi biter i gräset och går vidare.

Var ju på julbord i lördags igen (kommer gå upp massor i vikt efter den här julen). Men vad ska jag ha på mig var min tanke. Något som är jag vill jag ju ha och gärna något som ser rätt OK ut.
Just det, köpte en stuvbit tyg i sensommras, den borde jag kunna göra något av. Rotade bland mina gamla, och då menar jag gamla mönster. Jag fann ett från ljuva 80-talet :D.


Men nu var ju inte tyget så himla stort. Men linnet gillar jag så jag mätte och måttade och slet mitt hår och la på ett par ärmar till mönstret, för jag vill inte vara för bar när det är vinter. Tant börjar ju bli till åren. När jag klippt och sytt och prövat så blev jag mer än nöjd. Det var verkligen jag.


Fixade till håret så det blev lite annorlunda mitt vanliga jag. Alltid roligt att frångå vardagen.Nog med egot nu.


Det var väldigt god mat, underbart sällskap och jättebra "Buddy Hollie"-musik. Blev borta halva natta och tog lång, lång sovmorgon idag. Avslutade helgen med lussebullsbak med barn och barnbarn. Dessvärre blev kameran hemma så mina prinsessor får vara anonyma denna gång.

tisdag 1 december 2009

Ojojojojoj

Nu är det väntans tider på både det ena och det andra.
Mitt fjärde barnbarn är snart på gång. Tiden går ut runt Luciatid.

Sen var underbara Anders och jag på husvisning igår. Vi föll nog rätt pladask för huset.
Vi var och kollade en gång innan, utan mäklaren, på läget osv. men gillade det inte riktigt av olika orsaker.
Men sen så åkte vi hem och funderade, kollade in alla bilder och planritningar och insåg att det nog är väldigt rätt för oss och våra ändamål.
Huset är ju som klippt för oss. Garaget kanon med utvecklingsmöjlighet för liten peng. Plattan för ev. utbyggnad är redan gjuten och takstolar med tak på plats.
Banken var snäll och sa OK till lånet, lagt ett bud som mäklaren ska förmedla till säljarna under dagen. Så nu är det bara att vänta och vänta och vänta...
Sååå spännande. Vi vill så gärna ha det där huset för det är som en dröm för oss.