måndag 5 oktober 2009

Utmärkelse från Mormor´s Bod

Jösses, innan jag fick bilden på plats...hahaha...nästan hela min lediga dag gick åt ;).
Fick denna utmärkelse av Mormor´s Bod. Ska försöka mig på att få till 10 saker om mig som kanske inte så många vet om.

1) Jag började jobba vid 16 års ålder som lärling i ett travstall. Där var det 6 dagars arbetsvecka. Jag började 0600 och slutade 1600, utom på torsdagar då det var trav och slutade när alla åkt hem. Jobbade antingen lördag eller söndag på helgen. Tränade, mockade, skötte om dessa vackra djur. Men spelade dock aldrig på travet. Jag gillar hästar, inte travsporten. Slutade där för att börja steka hamburgare med bättre betalt.

2) Rastlös och arbetslös stövlade jag in på sjömansförmedlingen ( det hette så förr, arbetsförmedling för sjömän). Frågade om det fanns något jobb som kock. Jag gillar ju mat och hade ju stekt hamburgare i ca ett halvår. Fick jobb samma dag på en liten båt med en besättning på 6 personer. Stackars sjöbjörnar, alla från Skåne utom en styrman som var från västerås. Jag var utrustad med min kokbok och glatt humör. Men någon utbildning hade jag inte. Sjösjuk dessutom så det förslog. Två månader stod jag ut sen gav jag upp. Funkar inte att laga mat när man mest bara kräks. Fick i alla fall ihop pengar till mitt körkort. Fick även äran att uppleva forna öst-tyskland. Något som satt sina spår i min själ. Att jag som 18-åring kunde handla julklappar till min mamma och mina två syskon, åka taxi och gå på restaurang och äta gott kött med vin till för ynka 100 kronor. Medan jag såg befolkningen stå och köa för en enda liten limpa som skulle räcka en hel vecka. Vad jag skämdes. Inte heller så kul när vi skulle avsegla och jag låg och sov. Väcktes av att en miltär med dragen k-pist drog av mig täcket och sökte igenom hytten efter eventuella gömda flyktingar.

3) Flyttade hemifrån när jag var 17 år. Blev mamma första gången vid 20 års ålder. Ensam mamma då och forsatte med det tills jag var 22 år. Träffade min före detta man då som jag fick 3 barn med. Min ålder vid dom födslarna var 23, 26 och 29 år. Separerade vid en ålder av...jahaja...hur gammal var jag nu? 42 tror jag nog att jag var, eller 41 kanske. Jag minns inte så noga.

4) Har gått en grundkurs i svetsutbildning i min ungdom och hade träslöjd i skolan.

5) Var "sommarbarn" hos släktingar med jordbruk som liten. Det satte sina spår så jag blev själv jordbrukare när jag var runt 30 år. En mindre gård med en mjölkko, en och annan kalv, några får och en del fåglar. Så mina barn har vuxit upp på opastoriserad mjölk och obesiktad kött och ingen av dom har varit allergiska. Ibland har dom velat haft kyckling till middag. Ja, då har någon tupp strukit med. Det kallar jag färskt kött. Dom, barnen, har dessutom fått stå ut med att ha en mamma som alltid varit hemma. Inga hyss har kunnats göras hemma hos oss. Trååååkmamma. Fast dom har fått trolldegat, sockerkaksbaka, dajmkokat m.m. öevr hela köket tills dom lärt sig att mäta, vispa, röra och grädda rätt. Nu kan alla mina barn baka sockerkakor som är sååå goda.

6) Började tidigt med att virka mormorsrutor och sedan har det bara fortsatt. Har försökt att driva ett företag där jag stickade tröjor på maskin. Men jag är på tok för dålig försäljare. Har väldigt svårt att ta betalt och svårare för att marknadsföra mig då jag tycker det låter som skryt. Typiskt kvinnosyndrom har jag fått lärt mig i efterhand. Har i alla fall kvar min stickmaskin men inte så mycket tid över för den. Fast vi har ett särskilt förhållande till varandra. Jag brukar montera upp den, putsa den och stryka med handen lite ömt över den och tänka: En annan dag ska vi jobba ihop.

7) Har haft en stor amerikanare med största orginalmotorn i. Många killar som blev irriterad på den där bruden som körde ifrån dom i trafikljusen. Jaja, man får inte det men nu är det så länge sedan så det är glömt. Nästan då *L*. Gjorde en massa svarta streck på gatan efter bakdäcken, med en väldig massa gummirök därtill. Och alltid två streck. Oj, vad det var kul.

8) Har spelat klarinett i några år när jag gick i skolan. Min mamma uppskattade inte när jag skulle öva. Vi bodde ju i lägenhet. Så det var bara att lägga ner, för grannarnas skull.

9) Är fullkomligt galen i lila. Har haft lila och svart i mitt sovrum så länge jag kan minnas. Utom en period när jag målat väggarna med filmjölk och färgpigment. Målade savann och regnskog med zebra och giraff betandes. Svårt att förklara. Hade bambukäppar i taket med spottlights och en passionsfrukt slingrandes efter mest hela taket.

10) Vill och ska så småningom ta mig till Norge för att jobba. Ska se till att bli sambo först. Med min underbara Anders. Oj vad jag saknar honom, fast han bara är på jobbet *L*. Sen ska jag prova lyckan i vårat grannland. Men har en önskan om att kunna pendla. T ex 10-14 dagars jobb och lika mycket ledigt. Bara att avvakta tills världsekonomin är stabilare. då är det lättare att få jobb och dessutom kunna ställa lite krav.

4 kommentarer:

 1. Hej !
  Jag går också på sparlåga just nu, höst och allt annat som hänt. Liten hann inte riktigt fatta det som hände så än så länge har vi inte märkt ngt men det kan ju komma senare så det är bara att hålla öron och ögon öppna.
  Annars så har vi inte hört ngt och det känns ju att det ligger över en.
  Norge.. låter skoj. Väntar med spänning på fortsättningen.
  Såg att hon sökte nya assistenter.
  Ha det så bra så länge.

  SvaraRadera
 2. Så roligt att få veta lite mer om dig. Alexandra skulle ge vad som helst för att bo som ni med hästar då förstås.
  Jag ska till Norge i februari igen, jag älskar detta land.
  Kram Gina

  SvaraRadera
 3. Ojojoj, precis på pricken hur jag hade tänkt mig dig. En lika galen "tant" som jag låter det som. Och du, jag har fortfarande en jänkare i garaget. Mer glidare förstås, men med ett par hundra hästar under huven finns det klös om man vill. Och jag får väl erkänna att jag körde ifrån en dumskalle i somras som låg bakom och hetsade på E20 i en liten riskokare. Haha, där fick han! Än kan vi gamla kärringar!

  SvaraRadera
 4. Kul att läsa om ditt liv det verkar mycket innehållsrikt tyvärr kan jag inte komkurrera i bilar, för mig är en bil ett fortskaffningsmedel och frihet att kommat dit jag vill när jag vill, men det där att vara ensamstående mamma det instämmer jag i öch det är också frihet.

  Kram Margita

  SvaraRadera